Start

      

 De naam, Combai electronics vond zijn oorsprong in 1987, de eerste stappen richting de elektronica winkels in Nederland werd genomen, toen nog onder de vlag van Radio Elra, sinds 1991 op eigen benen.

De oorsprong van Radio Elra was al voor de 2e wereld oorlog, onder de naam -de eerste combinatie-

 

 

 

 

Mijn vader was in Nederland een van de grondleggers van de 27Mc. Al in 1964 verkochten wij onze eerste CB portofoons en adverteerden wij met groot succes in het tijdschrift Radio Bulletin>>>>.

In deze periode waren er in Nederland nauwelijks elektronica winkels, wijd verspreid waren er een paar per provincie.In heel Europa waren er bijna nog geen 27Mc. bedrijven zoals wij die nu kennen: CTE International, Zetagi, Lemm, Sigma, RMS en Sirio. Waar werden dan de goederen vandaan gehaald? Uit het land van de 27Mc: Amerika.

Er was toen nog geen internet of fax en sporadisch was er een telex machine aanwezig. Dus alles ging per brief of telefoon.

Er werden contacten gelegd in Amerika met Echo Communication, de grootste leverancier van 27Mc in Amerika, met de nostalgische merken Midland , Kris (Big Boomer), Hy-Gain, Royce (CB apparatuur), Avanti (Sigma II) en Lafayette. en de leveringen naar Nederland konden beginnen. Per container werden de eerste ladingen verscheept.

Langzamerhand werd Europa ook wakker. In ItaliŽ begon CTE als een der eerste met 27Mc andere Italiaanse merken waren Bremi, Zetagi, Lemm en RM. We werden in 1976 al snel alleen vertegenwoordiger (dat was er toen nog) van CTE in Nederland en heden ten dagen vertegenwoordigen wij nog steeds CTE in Nederland.

In Duitsland waren er diverse bedrijven die met CB begonnen waaronder de merken Kaiser, DNT en Stabo, beroemde merken die nog steeds aanwezig zijn op de Duitse/Europese markt.

De grote CB-Boom kwam in 1980, de MARC was een feit, wie herinnert zich niet dat iedereen een 22 kanalen, 500mWatt bakkie ging (ver)kopen vele merken kwamen en gingen, wie kent ze niet? Hy-com, Skyline, Major, Cuna, Wipe, Amroh, CB Master, Stabo, Ham International, Marco, Betatek, Rotel, Oscar, Scooper, Multitech....... Kijk verder op CB Museum>>>>

Containers vol met antennes, voedingen, .enz.. werden er geleverd.

Wij verkochten in 1980 ca. 1000 Skylabs per maand, ongekende aantallen waar men nu alleen nog van droomt en de fabrieken konden de productie van deze aantallen niet meer bijbenen.

Ook wij hadden ons eigen bakkie Kaiser KA-9022 FM die zijn tijd ver vooruit was met led's voor de Signaal en power meter, selectief oproepsysteem, roger beep en automatische squelch.

De 27Mc. is tot op heden een niet meer weg te denken hobby, geen vergunning, geen kosten. Ideaal als vakantie bakje voor als communicatie tussen 2 auto's, en wat dacht u van de sociale functie, bijeenkomsten, vossen jachten, vrachtauto's, het doorgeven van snelheid controles, Packet radio, sport toepassingen enz.

Na de 27mc Boom zijn wij ons gaan richten op de computermarkt die toen nog in de kinderschoenen stond. De eerste betaalbare computers waren de Sinclair computers: ZX-80 die al snel werd opgevolgd door de ZX-81. De techniek ging verder en Sinclair bracht de Spectrum op de markt. Een echte kleuren computer met 16/48kRam geheugen. Hierna volgden de Sinclair QL, Spectrum +, Spectrum 128, Spectrum +2 en +3.

Elra opent een aparte computerwinkel. Het grote succes van de home computer was geboren.Radio Elra was in de jaren 80 de SINCLAIR specialist van de BeNeLux. Alles op het gebied van Sinclair kon u aanschaffen, maar ook voor de reparatie van computers was Radio Elra de aangewezen winkel. Wie kent ze niet de computers uit de 80'er jaren MSX, Commodore VIc 20, 64 en Amiga, Atari de grondlegger van de spelcomputer met o.a. 2600 en de 520/1040ST. Waar zijn al deze merken gebleven?

Langzamerhand kwamen er steeds meer PC's met slecht geluid en graphics. Maar dit is door de jaren heen sterk veranderd, na de 8088, 286/386/486 kwamen de echte PC's met geluidskaarten, modems, fraaie graphics etc.

 In de loop van de 90'er jaren is er een einde gekomen aan de winkels van Radio Elra.  Meer foto's vindt u op>>>> 


 
 

 Email: info@combai.nl

Combai electronics de communicatiespecialist importeur van